24. februar 2022 ble fase 2 vedtatt av fylkestinget i Viken fylkeskommune. Allerede i desember 2021 vedtok bystyrene i Sarpsborg og Fredrikstad fase 2 av Bypakke Nedre Glomma. Det betyr at den lokalpolitiske behandlingen er gjennomført.
Stortinget behandler saken 13. april 2023. Transport- og kommunikasjonskomiteen har nå saken til behandling, med frist 28. mars for å avgi sin innstilling.
Det er partene i Bypakke Nedre Glomma har utarbeidet prosjektportefølge og en innretning for finansiering av den. Bla ned på siden for å lese mer om prosjektene som inngår i fase 2 og finansiering.
Da Fredrikstad kommune vedtok fase 2, kommenterte Siri Martinsen som er leder av styringsgruppen for Bypakke Nedre Glomma:
– Prosjektene i fase 2 vil gi bedre fremkommelighet for næringstransport og buss og sikre den utviklingen regionen vår trenger.
Målsetningen med fase 2 er å løse de største transportutfordringene i regionen. Prosjektportefølgen skal bidra til en god utvikling av infrastrukturen og være et virkemiddel for å oppnå nullvekstmålet, som betyr at veksten i persontransporten skal tas med kollektiv, sykkel og gange.
Dette inngår i fase 2
-
Disse prosjektene inngår i fase 2
Målet med fase 2 er å løse de største transportutfordringene vi har i Nedre Glomma.
Fase 2 er også et viktig virkemiddel for byutvikling. Ved å legge til rette med mer infrastruktur for at flere kan sykle og gå, styrker vi bysentrene og næringslivet. Det gjør vi gjennom å skape et mer effektivt transportsystem med bedre fremkommelighet for alle reisende. Vi jobber også for å oppnå nullvisjonen – at det innen 2050 skal være 0 hardt skadde og drepte i trafikken.
Tabellen under viser de fire store veiprosjektene som er planlagt gjennomført i fase 2.
Prosjekt Kostnad i mill. 2021-kr Etablering av bomstasjoner 40 Rv. 22 Hafslund – Dondern 660 Fv. 109 Råbekken – Torsbekkdalen 3400 Fv. 118 Ny bru over Glomma i Sarpsborg 2450 Ny bru over Glomma i Fredrikstad 1350 Programområdetiltak på kommunal og fylkeskommunal vei* 520 Programområdetiltak på riksvei* 520 Sum 8940 *Programområdetiltak er et utvalg mindre prosjekter som skal gi bedre, sammenhengende infrastruktur for syklister, gående og for kollektivtrafikken. Se mer informasjon om programområdetiltak i egen fane.
Prosjektene i tabellen er på et overordnet planleggingsnivå. De fire store prosjektene ligger i den rekkefølgen det er antatt at byggingen kan starte opp.
I porteføljen er det planlagt to nye veibruer over Glomma, en i Sarpsborg og en i Fredrikstad. Disse vil gjøre kryssingen av Glomma mindre sårbar enn den er i dag. Det blir utbedringer på fv. 109 for å unngå kødannelser, samt for å sikre bedre fremkommelighet for buss og taxi.
Det er satt opp følgende prioritering for bruk av kjørefeltene:
- Kollektivtrafikk (buss og taxi)
- Tungbiler 3
- Sambruk (2+ eller 3+)
- Nullutslippskjøretøy
Det er kun der det er tre eller fire felt det settes begrensninger og prioritering av bruken av kjørefeltene. Kollektivtrafikken prioriteres først. Avhengig av hvor mye kapasitet som gjenstår slippes de andre inn. Dersom kapasiteten blir for liten fjernes tillatelsen for bruk av feltet.
-
Programområdetiltak
Programområdetiltak er et utvalg mindre prosjekter som skal bidra til sammenhengende løsninger og gode overganger mellom transportmidler. De skal også bidra til en økning i reiser med kollektiv, gange og sykkel og bygge opp under de store prosjektene (se tabell med oversikt over fase 2). Derfor er det viktig å prioritere bedre tilrettelegging for disse brukerne.
Planen «Hovedsykkelveier i Sarpsborg og Fredrikstad» (2017) er lagt til grunn for sykkelprosjektene i begge kommunene. Sykkelrosjektene skal oppfylle hovedsykkelplanen og gi bedre, sammenhengende infrastruktur for syklister.
Prosjektene skal også binde sammen lokalsentra med hverandre og med sentrum. Det er vektlagt prosjekter som gir god tilgang til handelsområder, steder med mange arbeidsplasser, skoler, og til mye besøkte rekreasjonsområder.
Prosjekter for kommunal- og fylkeskommunal vei
Fv. 118 Undergang ved Tune kirke
Fergeleier – Utvikling og oppgradering
Gang- og sykkelvei langs Dikeveien
Etablere sykkelvei med fortau i forlengelsen av Vingulmorkveien og til ny undergang under fv. 118
Sykkelvei med fortau langs Tuneveien fra fv. 118 til bro over E6
Holdeplasser på fv. 118 Skjebergveien
Holdeplasser og sykkelvei med fortau langs Leiegata
Sykkelvei med fortau langs Traraveien mellom Glemmengata og Åsebråtveien
Gang- og sykkelvei langs fv. 581 Nordbyveien, fra Edvard Strands vei til golfbanen
Gang- og sykkelvei i Greåkerdalen
Sykkelvei med fortau mellom Brohodet og Torsnesveien
Eget anlegg sykkel langs Tuneveien, fra bro over E6 til rundkjøringen ved Quality Hotel Sarpsborg
Gang- og sykkelvei langs fv. 108 mellom Trolldalen og Kjøkøysund bro
Ladeinfrastruktur for ferger
Sykkelinfrastruktur i Sarpsborg
Eget anlegg for sykkel langs fv. 108 fra Fuglevik Li til Bekkhus
Holdeplasser langs fv. 117 mellom Ørebekk og Ålekilene
Gang- og sykkelvei langs fv. 109 i Torsbekkdalen
Kollektivtilrettelegging langs fv. 109 mellom Råbekken og Fredrikstad sentrum
Programområdetiltak for riksvei
Rv. 22 Nygårdshaugen – Holmegil
Rv. 110 St. Croix – Brohodet vest, inkludert kapellveien
Rv. 22 Torp
Rv. 22 Universell utforming av holdeplasser
Fv. 118 Skjeberg
Rv. 110 Brohodet øst – Rakkestadsvingen
Rv. 110 Skåra – Ørmen
Rv. 22 Kampenes – Ise
Trykk her for kart og mer informasjon om hvert enkelt prosjekt (PDF).
-
Takster
For å finansiere prosjektene i porteføljen er det lokalpolitisk vedtatt følgende takster i bomringen:
Beskrivelse Takstgruppe1 Kjøretøy med totalvekt til og med 3.5 tonn Takstgruppe 2 kjøretøy med totalvekt over 3.5 tonn Grunntakst Kr. 27,00 Kr. 54,00 Takst m/brikke og avtale Kr. 21,60 Kr. 54,00 Nullutslippskjøretøy Kr. 10,80 Kr. 0,00 Det gis 20 % rabatt på taksten for de lette kjøretøyene som har gyldig Autopass-abonnement og bombrikke. Takstene justeres årlig i forbindelse med prisstigning.
-
Rabatter i bomringen
Det er disse rabattene som vil gjelde når bomringen åpner for fase 2. Bilister med Autopass-avtale og bombrikke får rabatter og innkreving i bomringen skjer i én retning – inn mot bysentrene.
Disse rabattene gjelder i bomringen i Fredrikstad i dag og er foreslått videreført i fase 2:
- Takstgruppe 1 – 20 % brikkerabatt
- Takstgruppe 2 – Ingen brikkerabatt
- Nullutslipp takstgruppe 1 – 50 % rabatt av ordinær takst etter brikkerabatt
- Nullutslipp takstgruppe 2 – 100 % brikkerabatt av ordinær takst
- Passeringstak på 70 passeringer i måneden.
- Timesregel: Kun betaling for én passering per klokketime
- Motorsykler og mopeder belastes ikke i bomringen
- Bilister med HC-kort og Autopass-brikke belastes ikke i bomringen
I tillegg til disse ordningene ligger det inne forslag om utvidet timeregel for personbiler som er nytt for fase 2. Det betyr at bilistene kun skal betale for én passering i løpet av tre timer i tidsrommet mellom kl. 17:30 og 20:30 på hverdager.
-
Plassering av bomstasjoner
Her kommer bomstasjonene:
-
Innspill fra referansemiljøet
Underveis i prosessen med utarbeidelse av fase 2 har Bypakkas referansemiljø vært involvert og har ved flere anledninger fått mulighet til å gi sine innspill til fase 2. Referansemiljøet har i forbindelse med fase 2 vært utvidet med flere organisasjoner for å få et bredt grunnlag til å vurdere arbeidet og kunne ta hensyn til flere interesser.
Her kan du lese alle innspillene fra næringslivet og interesseorganisasjoner.
Innspill fra Fredrikstad næringsforening
Innspill fra Norges Lastebileierforbund
Innspill fra Norges Taxiforbund
Innspill fra Norsk elbilforening
Innspill fra Sarpsborg Næringsforening
Innspill fra Syklistforeningen Nedre Glomma
-
Kan forhandle om byvekstavtale
Midler fra en byvekstavtale kommer i tillegg til den planlagte finansieringen av porteføljen. I dag har Bypakke Nedre Glomma en avtale med staten om belønningsmidler. Belønningsmidler som ordning skal fase ut og byvekstavtaler tar over. Byvekstavtale er en avtale Nedre Glomma kan inngå inngår med staten, hvor vi forplikter oss til å nå nullvekstmålet.
Med den fordelingsnøkkelen vi har for belønningsmidler, er det trolig at Nedre Glomma vil få ca. 140 millioner årlig i en avtale på ti år. Det tilsvarer 1400 millioner kroner over en tiårsperiode. Disse midlene skal benyttes til å bygge mer gang- og sykkelvei, til å gjøre utbedringer for kollektivtrafikken, til finansiering av mobiltetstiltak og mer.