Fredag startet forhandlingene med staten om en byvekstavtale.
Mandag for en uke siden besøkte Nedre Glomma-regionens ordførere og fylkesordføreren samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, og fikk utdelt forhandlingsmandat for en byvekstavtale med 1,7 milliarder kroner i potten. Allerede fredag, før helgen, var første forhandlingsmøte i gang i bystyresalen i Sarpsborg. Nå er deltakelse, forventninger, roller og ansvar og selve organiseringen av forhandlingene fastsatt.
Ferdig i 2024
Det er planlagt et hektisk forhandlingsløp mellom partene med fem forhandlingsøkter frem til august. Målet er at Bypakke Nedre Glomma har landet en byvekstavtale for de kommende ti årene i løpet av 2014. Også at utbetalingene fra staten skal starte i løpet av inneværende år.
En byvekstavtale er en felles satsing på gode byområder, og et viktig grep for å bidra til å nå nullvekstmålet og Norges klima- og miljømål. Det handler om attraktiv by- og stedsutvikling. Avtaleforhandlingene skal føre til at lokale myndigheter selv forplikter seg til å gjennomføre tiltak som gir ønsket måloppnåelse.
De fem partene i bypakkesamarbeidet Bypakke Nedre Glomma er Fredrikstad kommune, Sarpsborg kommune, Østfold fylkeskommune, Jernbanedirektoratet og Statens vegvesen. Sistnevnte part leder forhandlingene på vegne av staten, og Statsforvalteren deltar i forhandlingsgruppen i oppfølgingen av arealdelen, samt klima- og miljøhensyn.
173,8 millioner årlig
Avtalen det nå forhandles om skal gi statlige bidrag til lokale tiltak, og skal gjelde for perioden fra 2024 til og med 2033. Nivået på de statlige midlene i avtalen er 173,8 millioner 2024-kroner frem til 2033, og midlene skal prisjusteres årlig.
Byvekstavtalen skal inneholde en oversikt over prosjekter og tiltak som skal gjennomføres i avtaleperioden, og hvordan disse skal bidra til å nå nullvekstmålet. Kollektivtilbudet og effektiv arealbruk som støtter nullvekstmålet og attraktiv byutvikling står også sentralt. Det skal utarbeides fireårige handlingsprogrammer og årlige budsjetter. Oppfølgingen av nullvekstmålet er rettesnoren, og det må rapporteres bruken av midler underveis i avtaleperioden.
Det neste møtet i forhandlingene om en byvekstavtale er i slutten av april. I mellomtiden har partene en jobb og forberedelser å gjøre.