Kart over bomstasjoner Alt om bomåpningen 2024

Sosialt på bussen fra Hvaler til Sarpsborg

Ellen Arntzen pendler med buss, og da blir man godt kjent med medpassasjerer og sjåfører. Faktisk så godt kjent at sjåføren ringer hvis bussen er forsinket.

 

 

Ellen Arntzen, bor i Utgårdskilen på Hvaler, og jobber på Fylkeshuset i Sarpsborg

 

Hun tar bussen hundre meter fra huset sitt, og kjører til Fredrikstad. Derfra tar hun Glommaringen til Sarpsborg, og går 12-15 minutter opp til arbeidsplassen sin.

 

Jobber på bussen

– Jeg har gjort dette siden 2012. Det er et stykke å pendle, og det tar litt lengre tid med buss enn det ville gjort med bil – men det kan også fort bli kø på fylkesvei 109. Jeg bruker tiden godt på bussen ved at jeg får gjort arbeid på veien. Arbeidsgiveren min har tilrettelagt for dette, og det er fint. I bussen får jeg lest mye fagstoff som jeg ellers måtte ha brukt tid ved arbeidsplassen til å lese. Eller jeg kan lese aviser som jeg ikke får tid til å lese ellers, forteller Arntzen

 

Behov for bevisstgjøring rundt bilbruk og kollektivtransport

Som rådgiver i samferdselsseksjonen føler hun på en måte at hun må gjøre sitt, og det å ta bussen blir hennes bidrag til fellesskapet.

 
– Ved å kjøre buss belaster jeg ikke veisystemet med min bil med én person i. Det blir mindre forurensning også. Presset øker hele tiden på veiutbygging når alle skal kjøre sin egen bil, men med nyere og bedre veier blir det enda mer bilbruk. Det viser forskningen, sier Arntzen.

 
Løsningen er derfor å tenke annerledes, mener hun.

 
– Det trengs bevisstgjøring rundt bilbruk og kollektivtransport. Jeg er også opptatt av samkjøring når man først må bruke bilen, om det er å kjøre barn til musikkorps eller at man skal noe sted. Flere i én bil er tross alt bedre enn at vi kjører hver for oss, sier hun.

 

Flott service

Før i tiden kjørte mange flere mye mer buss. Arntzen mener det er mange fordeler med buss som folk ofte glemmer.

 
– Det er veldig sosialt å reise med buss, og man treffer mennesker på en annen måte. Man blir kjent, og særlig utover på Kråkerøy og Hvaler blir det slik at alle kjenner alle. Det blir personlig og hyggelig, og sjåførene yter en flott service, sier Arntzen.

 
Hun kommer på en selvopplevd episode som godt illustrerer hva slags sosialt miljø det blir blant pendlere og sjåfører på lokalbussen.

 
– En kvinnelig sjåfør på Hvaler er helt fabelaktig, og bruker faktisk sin egen bil for å få folk hjem dersom det skulle skje noe helt spesielt med bussen. Jeg har også opplevd å bli oppringt av denne damen en gang det hadde vært en stygg ulykke på Rolvsøyveien. Jeg ble forsinket som alle andre, og lå an til ikke å rekke bussen fra byen. Da slo sjåføren på tråden, og spurte om jeg var på vei. Hun fortalte at de andre på bussen var villige til å vente, og at bussen ikke gikk før jeg var på plass. Sånne ting gjør jo at man får et spesielt forhold til folk, og det viser hvor flott det kan være å kjøre buss, sier Arntzen med et smil.

 

 

Justerer kursen underveis
Hun innrømmer gjerne at man noen ganger kan bli litt ergerlig på forsinkelser og kø, og Arntzen synes egne bussfiler hadde vært fint. Allikevel er det uvissheten rundt når bussen vil komme som er verst.
– Det er alltid et forbedringspotensial, og det jobbes hele tiden med å gjøre busstilbudet bedre. At de som reiser med buss ofte får spørsmål om hva som er bra og mindre bra, er positivt. Da kan man justere kursen underveis. Selv føler jeg at jeg kan være et talerør inn mot Østfold kollektivtrafikk siden jeg kjører mye buss og jobber med samferdsel. Da vet jeg hvor skoen trykker, sier Arntzen.

 
Hun mener at hyppigere avganger på Glommaringen har betydd mye, og nye biogass-busser har gjort pendlingen mer komfortabel. Det er bedre standard på  bussene, og det gjør det lettere å få gjort noe praktisk mens man reiser – uten å bli kvalm.

 
– Det har også blitt wi-fi på bussen, og det er mange glade for. Man kan stresse helt ned, sitte i sine egne tanker, og slippe å følge med i trafikkflyten uten at det gjør noe. Vi har jo vår egen sjåfør. Folk begynner også å prate med hverandre på bussen, og det er veldig hyggelig, sier hun.

 

Tekst og foto: Are Bye

—-

Har du testet å ta bussen til jobb? 

Sjekk reiseplanleggeren på nettsiden til Østfold kollektivtrafikk

 

 

Reiseplanleggeren finner du på nettisden til Østfold kollektitrafikk.