Kart over bomstasjoner Alt om bompenger

Slik forbereder du deg for vintersykling

Vi er halvveis gjennom vinterhalvåret og underlaget skifter stadig mellom snø, is, sørpe og bar asfalt med grus og fuktighet. Sykkelen står kanskje godt plassert i garasjen, men har du lyst til å sykle så er det bare noen enkle grep som skal til for at du kan starte 2022 på to hjul.

Her kommer noen tips til hvordan bør behandle sykkelen din og kle deg for å få en god opplevelse på sykkelsetet i kulda.

Kle deg godt!

Ull er gull

Ull kommer i mange kvaliteter og holder bra på varmen. Ikke bruk bomull! Bomull trekker til seg fuktighet, stoffet blir veldig tungt og tørker sakte, noe som gjør at du fort blir kald.

Kle deg lagvis

Lagene holder på luft som isolerer og samtidig transporteres svetten vekk fra kroppen. Bruk gjerne en tynn trøye i merinoull eller lignende innerst. Er det ekstra kaldt kan du ha en tykkere ulltrøye utenpå igjen, og/eller fleecegenser før ytterjakken. Blir du varm kan du enkelt kle av deg mellomlaget, åpne opp i hals og ta av deg lua.

Vind-/vanntett jakke og bukse

Bruk en vinterbukse som er vindtett og vanntett foran og bak, da holder rumpa og baksiden av lårene seg tørre og varme. En god vindtett ytterjakke med lang rygg, lange ermer og høy krage, gir god beskyttelse mot ruskevær.

Skalk alle luker – hold varmen på hode, hals, hender og føtter

På hodet er det smart å bruke en hjelmlue, en tettsittende tynn lue som passer fint under hjelmen. På de kaldeste dagene anbefales en balaklava for god beskyttelse i ansiktet. En buff i halsen er alltid lurt gjennom høsten, vinteren og våren. Hender er en utfordring for mange. Er det skikkelig kaldt, anbefales hansker som er 2 eller 3 fingret laget i vann- og vindavstøtende materiale. Hold føttene gode og varme med ullsokker og vintersko. Det hjelper fint lite å være varm på resten av kroppen dersom føttene er kalde. Bruk vintersko/vinterstøvler/tursko med tykk såle i vanntett materiale

Er du fortsatt kald? Det finnes ulike varmehansker, sokker og såler på markedet i ulike varienter. Hør med en sportsforhandler.

Gi sykkelen ekstra stell

Vinteren sliter ekstra på sykkelen. Her kommer noen tips for hvordan du kan gi den litt ekstra stell.

Vask sykkelen ofte

Det er viktig å vaske bort salt og klin om vinteren for å ta vare på sykkelen din.

Ikke ta med våt sykkel ut i kulda

Sørg for at sykkelen er tørr før du tar den med ut i kulda. Ved våt sykkel kan kabler fryse og risikoen for at noe kan ryke er stor.

Smør opp sykkelkjede med en olje ment for vinterbruk

Tynn teflonbasert sykkelolje blir raskt borte i vær som snø og slaps. I tillegg kan grus og salt legge seg i drivverket. Det er derfor anbefalt å smøre med en litt tykkere olje om vinteren. Hos sykkelforhandlere finner du egne oljer for dette, ofte merket med “Olje for vått føre”.

Sett sykkelen ut i kulda før du bruker den

Da fester ikke snø og slaps seg til sykkelen og gjør den dermed heller ikke tung og seig. 

Sjekk bremsene jevnlig

Bremsebelegget på bremseklossene slites raskere ned i dårlig vær. Sjekk derfor bremseklossene dine jevnlig, slik at du kan sykle trygt gjennom vinteren.

Vær synlig

Når du sykler i mørket må du ha lys på sykkelen både foran og bak. Det er også påbudt med refleks bak og på pedalene. Jo mer synlig, jo tryggere er du i trafikken. Du bør også ha refleks på klærne!

Få bedre veigrep med piggdekk

Piggdekk øker sikkerheten på vinterføre for deg som syklist. Uansett valg av piggdekk, vil veigrepet være bedre med enn uten pigger. 

Valg av piggdekk vil være avhengig av hvor du sykler, hvor langt du sykler, hva slags underlag du sykler på og værforholdene der du bor.  

Piggdekk med mange pigger vil gi godt grep på is, men da også dårligere rullemotstand på bart underlag som asfalt og grus. Skal du trene i skog og mark anbefales dekk med mange pigger. Skal du bruke sykkelen til pendling der det stort sett er bart, saltet og brøytet, holder det med ett mer lettrullende piggdekk. 

For alle piggdekk anbefales det å sykle de inn ca. 40- 50 km på bar/ren asfalt før du begynner å bruke dem på is og snø. Det er for at piggene skal få feste seg skikkelig i dekkene.