Alt om bomåpningen 2024

Dette utstyret behøves i bomringen

I løpet av januar starter bompengeinnkrevingen i Sarpsborg og Fredrikstad. Det er mange tekniske enheter som registrerer bilen din når du passerer et bompunkt.

Fredriksstad Blad har laget en god oversikt over funksjonen til det enkelte komponent i bomstasjonene. Noen har stilt spørsmålet om hvorfor det er så mye utstyr, om det er overvåkning og om det er nødvendig med så mye utstyr.

Bypakke Nedre Glomma har skaffet nødvendig informasjon fra Vegninans om alt utstyret, og Fredriksstad blad har laget en informativ sak som beskriver og besvarer det mange lurer på. Du kan lese hele saken her. Vegfinans er blant annet eid av Viken fylkeskommune, og har 20 heleide datterselskaper i eierfylkene. Det er norske Q-Free som har levert utstyret til Vegfinans.

Bildet under illustrerer hvor mye utstyr som må til, for å holde en pålitelig løsning i drift. Komponentene er infrarøde blitzer, kameraer, bombrikkelesere og lasere. Brikkelesere er ikke et krav, men de aller fleste skaffer seg brikke, fordi det gir 20 prosent rabatt i bompasseringene. Her er de godkjente utstederselskapene du som ikke har bombrikke kan bestille av.

Bomstasjon rv 110, Fredrikstadbrua mot sentrum (Foto: Geir A. Carlsson, Fredriksstad Blad)

Les mer om bomåpningen 2024 i Nedre Glomma her.

Og her er en samling av spørsmål og svar om bompenger.