Kart over bomstasjoner Alt om bompenger

Signerte byvekstavtale til 1,8 milliarder

I dag ble byvekstavtalen mellom staten og Nedre Glomma-regionen for perioden 2024 – 2033 signert på Inspiria.

Endelig er byvekstavtalen signert av alle parter, og arbeidet mot nullvekstmålet i trafikken kan intensiveres i Nedre Glomma-regionen. Med statlige midler skal regionen jobbe enda hardere for å unngå videre vekst i biltrafikken, og få flere til å velge buss, ferge, sykkel eller å gå mer.

Signerte: Fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje (fra venstre), Fredrikstad-ordfører Arne Sekkelsten, Sarpsborg-ordfører Magnus Arnesen og statssekretær Sigrun Wiggen Prestbakmo signerer byvekstavtalen sammen med en smilende samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

– Dette er en gledens dag for alle parter. Både de som har bidratt til forberedelser og arbeidet og våre politikere som har tatt kloke avgjørelser, sier daglig leder Jostein Haug i Bypakke Nedre Glomma, mens han åpner signeringsseansen på Inspiria.

Byvekst: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (fra venstre) er glad for at byvekstavtalen nå er signert. Fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje er avtroppende leder av styringsgruppen. Jostein Haug leder sekretariatet.

Mot nullvekstmålet

Mange har bidratt på veien mot avtalen. Representanter for Kommunal- og distriktsdepartementet, fylkeskommunen og kommunene Sarpsborg og Fredrikstad, Statens vegvesen, Jernbanedirektoratet, Statsforvalteren og sekretariatet for bypakken/byvekstavtalen. 

– Vi legger til rette for at Nedre Glomma-regionen skal nå nullvekstmålet for personbiltransport. Byvekstavtalene er viktige for å skape god vekst i byene som inngår avtale med staten. Byvekstavtalene er til for at kollektivreiser, sykling og gange skal bli det naturlige valget for flest mulig av innbyggerne, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård på oppdrag i Sarpsborg.

Tirsdag var han i Kristiansand og signerte samme typen avtale. De største byområdene i Norge har hatt byvekstavtale i flere år, og endelig er turen kommet til Fredrikstad og Sarpsborg – som får en felles avtale som region. Etter forslag til prisjustering i statsbudsjettet for 2025, innebærer avtalen over ti år totalt 1,8 milliarder kroner for Nedre Glomma-regionen.

Ny styringsgruppe konstituert

Fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje var inntil i dag leder av styringsgruppa for Bypakke Nedre Glomma. Ny styringsgruppe ble konstituert umiddelbart, og har allerede hatt sitt første møte. Ny leder er Jan Fredrik Lund fra Statens vegvesen. Med staten i førersetet fremover skal gjennomføringen av byvekstavtalen sikres sammen med alle partene i samarbeidet. Fra tidligere var Statens vegvesen, Østfold fylkeskommune, Fredrikstad kommune, Sarpsborg kommune og Jernbanedirektoratet i styringsgruppen. Nå er også Statsforvalteren med på veien videre.

Ny leder, Jan Fredrik Lund, vil sammen med partene nå sikre organiseringen, arbeidsmetodene og fremdriften i Bypakke Nedre Glomma. Navnet på prosjektet vil også bli vurdert, i og med at det nå handler om mye mer enn bompengefinansierte utbyggingsprosjekter. Visjonen «Sammen skaper vi Norges beste byer» vil være en rettesnor sammen med både nullvekstmålet og nullvisjonen.

1,8 milliarder

Byvekstavtaler er det viktigste overordnede virkemiddel for å utvikle byer med god mobilitet og fremkommelighet, og med mindre lokal luftforurensning, støy og klimagassutslipp i de største byområdene. For Nedre Glomma-regionen legger staten nå 1,8 milliarder kroner på bordet for de kommende ti årene. 174 millioner allerede inneværende år, og 181 millioner som et forslag i statsbudsjettet for 2025.

Etter den nytegnede avtalen vil de første pengene brukes til:

  • 105 millioner kroner til drift av busstilbudet og for byfergene i Fredrikstad
  • 42 millioner kroner til gang- og sykkelveier
  • 21 millioner kroner til mobilitetsutvikling og analyser

Sekretariatet for Bypakke Nedre Glomma flyttet 1 september fra Sarpsborg rådhus til fylkeshuset. De fire ansatte i sekretariatet vil fortsatte å tjene alle partene i bypakkesamarbeidet likeverdig.

Sekretariatet: Daglig leder i sekretariatet for Bypakke Nedre Glomma, Jostein Haug (i midten) feirer milepælen og den nyesignerte avtalen med en restebit av bypakkekaka, sammen med kollegene Vigdis Lunde Jacobsen og Svein A. Halvorsen. Fjerdemann i sekretariatet, Lars Husvik, var på ferie og gikk glipp av seansen. Nå går bypakkesekrefatriatet inn i en ny fase med masse spennende oppgaver.