Kart over bomstasjoner Alt om bomåpningen 2024

Kartlegger ulykker på sykkel og til fots

Mange ulykker blir ikke registrert. CyWalk-prosjektet samler mer informasjon for å gjøre de rette tiltakene som forhindrer ulykker.

Nå kan du selv registrere sykkeluhell ved bruk av egen mobiltelefon. Bypakke Nedre Glomma og Transport økonomisk institutt (TØI) samarbeider om å registrere og stedfeste ulykker blant gående og syklende i Sarpsborg og Fredrikstad. Nå forskes det for å finne ut hvordan disse gruppene skader seg i trafikken. Det er nemlig store mørketall og mangler på hvilke ulykker som registreres for syklister, sparkesyklister og gående.

Mange eneulykker

Mange ulykker registreres ikke fordi de fleste skader skjer som følge av eneulykker, og det er sjelden politiet får beskjed. Derfor er det et stort behov for bedre registreringer av ulykkene. Det er også manglende kunnskap om hvor ulykkene skjer, og hvilke konsekvenser de får for folk.

Tilsvarende registreringer gjøres i Kristiansand, Drammen, Kongsberg, Oslo og Bergen, som del av et stort Forskningsrådsprosjekt. Mer informasjon om prosjektet finner du her.   

Legevakter og fastleger

Legevaktene i Sarpsborg og Fredrikstad, samt Sykehuset Østfold er allerede i gang med CyWalk-prosjektet og registreringer. Målet er å få bedre oversikt over ulykker og skader blant syklister og fotgjengere. Registreringen skjer ved at pasienter som kommer til legevakt etter uhell og ulykker på sykkel, el-sparkesykkel eller som gående, blir oppfordret til å registrere ulykken sin. De kan skanne en QR-kode på plakater eller brosjyrer på venteværelset for å registrere opplysninger om ulykken, inkludert informasjon om hvor ulykken skjedde (kart med street view).  Også fastlegene informeres og oppfordres til å hjelpe til.

Informasjonsmateriell vil være plassert godt synlig i lokalene, og de ansatte informerer aktuelle pasienter (dvs. vært i en ulykke som gående eller syklende) om prosjektet. 

Mer informasjon

Mer informasjon om prosjektet finnes på nettsiden www.toi.no/cywalk.

Spørsmål om prosjektet kan rettes til:

  • TØI, ved Torkel Bjørnskau tlf. 91152549/e-post tbj@toi.no
  • Hanne Beate Sundfør tlf. 90982504/e-post hbs@toi.no
  • Lars H. Husvik i Bypakke Nedre Glomma tlf 975 52 671 /e-post larsh@ofk.no
  • Henrik Lund, overlege i SØ og leder av Syklistforeningen Nedre Glomma tlf 482 22 556/e-post jan.henrik.lund@so-hf.no