Alt om bomåpningen 2024

Synlig syklist

På en litt grå og hustrig oktobermorgen fikk drøye 40 syklister en vennlig påminnelse om å huske å utstyre syklene sine med lykter. I de mørke morgentimene den 25. oktober var politiet nemlig godt synlige sammen med Bypakke Nedre Glomma og Syklistenes Landsforeningen i Borregaardsbakken i Sarpsborg.

 

– Vi ønsker å gjøre syklistene oppmerksomme på hvor viktig det er å bruke lykt på sykkelen for å bli sett i trafikken. Derfor stopper politiet i dag syklistene uten lys og forteller at det kvalifiserer til bot, sier leder for Sykkelbyen Nedre Glomma, Lars Husvik.

 

Gratis lykter og ingen bot

 

Jan Henrik Lund i Syklistenes Landsforeningen bistår med å feste refleks.

I dag var det ingen som fikk bot for å ikke ha godkjent lykt på sykkelen. Syklistene uten lykt kunne trille syklene bort til blant annet Jan Henrik Lund i Syklistenes landsforening hvor sykkelen ble utstyrt med lykter foran og bak.

 

– I dag har ca. 40 syklister passert oss på morgenen, og vi har montert om lag 15 lykter på sykler uten lys, sier Lund. Det betyr at de aller fleste er flinke til å bruke lys, men at noen også trenger den viktig påminnelsen, legger han til.

 

 

 

 

 

Hvilke krav stilles til sykkelen din?

Før du tråkker avgårde bør du passe på at sykkelen er i god stand, at bremser fungerer og at du selvsagt er godt synlig i trafikkbildet. Statens vegvesen stiller følgende krav til sykkelen:

 

Bremser, ringeklokke, lys og refleks er påbudt utstyr på sykkelen.

 

  • Minst to separate bremser som virker uavhengig av hverandre, den ene på framhjulet og den andre på bakhjulet. Sykkelen skal kunne stanse på en sikker, hurtig og effektiv måte.
  • Det skal være rød refleks bak, ”kattøye”. På begge sidene av pedalene skal det være hvit eller gul refleks, og refleksen skal være av godkjent type.
  • Ved sykling i mørke eller skumring på vanlig veg eller område skal sykkelen ha lykt med gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys foran. Bak skal sykkelen ha lykt med rødt eller rødt blinkende lys. Dette gjelder også ved sykling på fortau og på gang- eller sykkelveg.
  • Lykten foran skal gi tilstrekkelig lys uten å virke blendende.
  • Lykten bak skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykt som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt.
  • Lyktene skal være festet på sykkelen.
  • Ringeklokke

(http://www.vegvesen.no/Trafikkinformasjon/Syklist/Krav+til+sykkelen)