Alt om bomåpningen 2024

Reisesparetips i hverdagen

Visste du at det er vesentlig billigere å ta bussen enn å kjøre bil? Bilen gir deg kanskje mest fleksibilitet, men vil du spare penger, bør du vurdere bussen.

Elbilen er i de aller fleste tilfeller rimeligere i bruk enn ladbar hybrid, dieselbil eller bensinbil.

7-8 kroner kilometeren

Det finnes mange kilder og regnestykker på hva bruken av bilen koster per kilometer. Bilens pris og alder betyr veldig mye, fordi verdifallet er en stor årlig kostnad – spesielt på nyere biler. I regnestykkene til Norges Bilbransjeforbund regner man med at det fort kan koste 7-8 kroner kilometeren ved bruk av egen bil. Følg lenken og les mer detaljert i foreningens egen sak om temaet. I tabellen under er eksempelet med bilpris 480.000 kroner med kjørelengde 15.000 kilometer årlig. (Kilde: nbf.no)

Buss er billigere

En enkeltbillett fra Sarpsborg til Fredrikstad koster i dag 30 kroner for voksen. Prisene vil variere over tid som følge av justeringer og kampanjer, men uansett slipper du billigere unna enn å kjøre alene i bilen. Les mer om busspriser på nettsidene til Østfold Kollektivtrafikk.

Om det er mange i bilen, kan regnestykket se annerledes ut. Men å kjøre alene i bil koster reelt sett ofte minst 100 kroner mellom regionens to byer Fredrikstad og Sarpsborg.

Det er ikke noe mål at alle skal ta bussen, men hvis flere reiser kollektivt fra tid til annen, blir det bedre plass på veiene for de som virkelig behøver å kjøre selv. Dessuten blir både bymiljøene og lufta vi puster i bedre for oss som bor og ferdes i regionen. Les litt mer om reisealternativer i regionen her.