Kart over bomstasjoner Alt om bomåpningen 2024

Nyt sommeren på sykkelsetet

Er du klar for en aktiv sommer? Fredrikstad er perfekt å utforske på to hjul, enten du foretrekker stranda, skogen, bygatene eller historien. Her får du fire forslag til sykkeltur i plankebyen.

Denne saken er en annonseartikkel som har stått på trykk i Fredrikstad sentrum-magasinet.

Når sommersola smiler fra en høy, blå himmel, er det aller finest å ta seg fram gjennom dagen for egen maskin. På sykkel får du nærkontakt med naturen og byen, vind i håret og fregner på nesa. Vi har laget et forslag til fire forskjellige turer du kan ta med familien på. Hvor lang turen skal være, bestemmer du selv. Har du korte barnebein med i turfølget, kan gratisfergene gi en kjærkommen pust i bakken.

1: Bytur

Fredrikstad sentrum er full av opplevelser for store og små! Og inntar du byen med sykkel, slipper du bilkøer og leting etter parkeringsplass. Handlegatene er fulle av spennende butikker som trenger at vi støtter dem i disse tider. Langs brygga finner du trivelige spisesteder med perfekt sommermat og flott elveutsikt. Og for de minste er Domkirkeparkens mange lekeapparater et perfekt sted å tilbringe litt tid en sommerdag, gjerne kombinert med en is fra et av utsalgsstedene i nærheten. Trenger dere en pause fra sol og uteliv, er også kinoen åpen!

2: Badetur

Fredrikstad har masse flotte strender å by på, og takket være byfergene er avstandene mindre enn man skulle tro. For eksempel går det flotte sykkelstier helt ut til populære Foten badeplass. Sykler du fra sentrum eller østsiden med barn, blir turen straks mer overkommelig om dere tar ferga til den nye fergestoppen på Ålekilene. Pakk en fristende nistekurv og badetøy, så er dere klar for en heldags i skjærgården!

3: Historietur

I Fredrikstad er veien kort fra nåtid til fortid! Pittoreske Isegran er lett tilgjengelig med sykkel, enten du kommer med ferga eller via brua fra Smertu. Og med Gamlebyferga som utgangspunkt har du opplevelser nok for mange dager. Gamlebyen er Nord-Europas best bevarte festningsby med festningsverker fra 1660-tallet, og innenfor murene finner du historiske bygninger, unike småbutikker og spisesteder hvor du kan nyte en kopp kaffe og et bedre måltid. Tråkker dere bort til Kongsten fort, får dere historisk sus og fabelaktig utsikt i ett. Fortet er en hel festning i miniatyr, og med sine høye murer, underjordiske rom og grønne bakker er det velegnet for både skattejakt, historietime og piknik i det grønne.

4: Skogstur

En av Fredrikstads fremste kvaliteter er nærheten til skogen. Rett utenfor bykjernen kan du nyte kilometer på kilometer med merkede løyper, og store deler av dette løypenettet er også sykkelvennlig. Enten du velger Fredrikstadmarka eller lysløypa på østsiden, finner du nydelig terreng for familieturer på sykkel. Er dere heldig, møter dere en hare eller noen nysgjerrige rådyr på veien. Og legger du turen til Brattliparken, kan du få følelsen av skogstur uten engang å forlate byen. Uansett: Husk god niste!

Visste du at det finnes utendørs sykkelstativer en rekke steder i Fredrikstad sentrum? Best plass er det på Stortorvet, ved Choco Loco, ved inngangen til gågata (ved Rådhuset og kinoen) og ved McDonald’s. at det også er innendørs sykkelparkering i sentrum? Disse finner du ved busstasjonen og ved togstasjonen.

Les artikkelen i Fredrikstad sentrum-magasinet.

Foto: Adrian Friis