Alt om bomåpningen 2024

Har du en sykkelhjelm som bør pantes?

Denne våren lanserer Bypakke Nedre Glomma kampanjen – Pant den gamle hjelmen din! En kampanje i samarbeid med flere lokale sykkelforhandlere.

Vi vet at det er altfor mange arver hjelmer av eldre søsken, en nabo eller venn, fremfor å kjøpe ny. Samtidig er det slik at kvaliteten på en hjelm reduseres fra den dagen hjelmen er produsert. Hjelm er ferskvare. Vet du hvor lenge maks varighet på en sykkelhjelm er?

– Det er mye sykkelutstyr som kan være fint å arve og det er bra for kloden at ting blir brukt igjen. Men sykkelhjelmer bør ikke være en del av arvegodset. Derfor lanserer vi nå en panteordning for den gamle hjelmen din, forteller daglig leder i Bypakke Nedre Glomma, Jostein Haug.

Fra 4. april tom 30. juni gir Bypakke Nedre Glomma sammen med flere sykkelforhandlere i Nedre Glomma deg 200 kr i rabatt på en ny hjelm når du panter din gamle. Hvis du har en hjelm som er 7 år eller eldre er det på tide å pante den og investere i en ny.

– Vi gleder oss til å lansere tilbudet. Nå kan du benytte muligheten til å få rabatt når du investerer i ny hjelm, sier Haug.

Ta sykkelhjelm-sjekken!

Det er tre enkle ting du kan sjekke for å finne ut om sykkelhjelmen din fortsatt beskytter slik den skal:

  1. Har hjelmen din synlige sprekker og slitasje? Sykkelhjelmer blir påvirket av type bruk, sol og temperatursvinger. Ved langvarig bruk vil også innmaten av hjelmen miste noe av sin absorbsjonsevne ovenfor støt.
  2. Er hjelmen CE-merket? Sykkelhjelmer skal være merkes med “CE” og “EN 1078”, som er europeiske direktivets standard for hjelmer som er godkjent for sykling.
  3. Hvor gammel er hjelmen din? Er du i tvil hvor gammel hjelmen er? Det er enkelt å sjekke opp! Alle godkjente hjelmer har en lapp inne i hjelmen hvor produksjonsåret står. Trygg Trafikk anbefaler maks varighet på 7 år fra da de er produsert.

Hos disse sykkelforhandlerne får du tilbudet:

Hjelm gir den beste beskyttelsen

Ifølge Trygg Trafikk er opp mot 80 prosent av alvorlige skader syklister opplever, grunnet smell og støt mot hodet. Bruk av sykkelhjelm er dermed den beste beskyttelsen du har som syklist.

Sykkelhjelmen er støtdempende, beskytter kritisk viktige deler av hodet og gir beskyttelse med langvarige skader og langsiktige konsekvenser. Både hodeskader og skader i ansiktet kan avverges med hjelm dersom uhellet skulle være ute, ifølge Trygg trafikk.

– Selv om hjelmen din kanskje ikke er så gammel, enda bør man ha en god rutine for å sjekke den jevnlig. Vær og sol kan slite på hjelmen. Husk å sjekke at hjelmen ikke har skader før du tråkker sykkelsesongen i gang, oppfordrer Haug.

Mål om at flere skal bruke hjelm

I Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei er det et uttalt mål at innen 2026 skal 75 prosent av syklistene bruke sykkelhjelm. For å nå dette målet må vi fortsette det gode arbeidet med å lære barn til hvorfor hjelm skal brukes og sikre at flere begynner å bruke hjelm.

Tall fra Trygg Trafikk viser at det er spesielt ungdom som slurver med hjelm når de sykler, og at voksne er flinke når de sykler sammen med barna. I en undersøkelse fra 2017 sier 71 prosent av de som faktisk har en hjelm at de alltid bruker den når de selv sykler sammen med barna. Men andelen raser ned til 44 prosent når de sykler alene.

– Her har vi voksne et ansvar. VI må gå foran som gode eksempler og vise alle barn at sykkelhjelm er viktig. Du er ikke tryggere når du sykler ute

Kilder: