Alt om bomåpningen 2024

Har du barn som skal lære å sykle?

Å sykle er morsomt for de små, spesielt når man lærer seg kunsten i trygge omgivelser. Vi har samlet noen tips til hvordan du kan gi barn en god opplevelse når det skal lære seg å sykle helt selv – uten støttehjul.

Nå når det er sommer er forholdene ideelle for å lære barna å sykle. Det er lyst, oversiktlig og liten fare for glatte veier. Før man setter i gang er det viktig at de voksne forbereder sykkeltreningen.

Det første man bør tenke på er å gå til innkjøp av en sykkelhjelm. Pass på at den passer barnet og still den inn slik at den sitter godt på hodet.

Deretter bør man finne et trygt sted å øve der man ikke blir forstyrret, før man prøver seg i trafikken. Et trygt sted kan være en vei der det er lite eller ingen trafikk, et fritidsområde ved boligen der du bor, eller kanskje en parkeringsplass i nærheten som ikke er mye brukt. Vurder om stedet du velger er trygt nok, og hold deg i nærheten av barnet slik at du kan trygge situasjonen dersom det skulle kommer biler, sykler eller andre kjøretøy.

 

Trygg Trafikk har utarbeidet fire tips til hvordan du kan gi barna en trygg sykkelopplæring:

 

  1. Start med en balansesykkel og trehjulsykkel

Barn som er vant til å bruke balansesykkel blir raskere trygge på vanlig sykkel uten støttehjul.

 

  1. Vær sykkellærer for barna

Barn som først sykler mye sammen med voksne blir tryggere på egen hånd og lærer gode sykkelvaner i trafikken.

 

  1. Trygg sykkeltrening uten trafikk

Å lære og sykle må skje på et bilfritt område, og det handler om mye mer enn å lære å holde balansen.

 

  1. Bli kjent med trafikken og utfordringer i nærområdet

Øv gjerne på veien til skolen og andre steder dere drar ofte, slik at barnet blir kjent med trafikkbildet og eventuelle utfordringer på veien.

En god og trygg sykkelopplæring gir barna bedre kontroll på sykkelen.  bedre enn første gang du ser det store, stolte smilet fra et barn som plutselig har lært å sykle helt selv? Ikke så mye.

 

Bypakka ønsker alle ferske syklister en god, trygg sykkelsommer!

 

Foto: Adrian Friis