Alt om bomåpningen 2024

Dette er 1000 SYKLER

1000 SYKLER er et kultur- og miljøprosjekt i regi av Bypakke Nedre Glomma for å gi sykling – og sykkelen – et nytt og fargerikt liv i Østfold.

 

1000 SYKLER har hentet inspirasjon fra Sykkelbygda Eresfjord. Foto: Sykkelbygda Eresfjord

 

 

Inspirere til sykling

Gjennom dette prosjektet ønsker vi å inspirere folk til sykling på en overraskende og humoristisk måte. Vil vil øke bevisstheten om alternative transportformer enn bilen, og dermed bidra til mindre bilbruk.

 

Fra forlatte sykler til kunstverk

Østfold er som skapt for sykling med sitt flate, frodige landskap og milevis med kyststien. Vår visjon er å forvandle kasserte sykler fra kjellere, gårdsrom og fyllinger til fargesprakende kunstverk, og plassere dem på mulige og umulige steder rundt om.

 

Vil involvere innbyggerne

1000 SYKLER er ikke nødvendigvis et tall på hvor mange sykler som skal plasseres ut. 1000 SYKLER gir en følelse av at det skjer noe spennende som har med sykler og sykling å gjøre overalt i regionen, og at alle er involvert. Dette er nemlig et prosjekt som er helt avhengig av deltakelse fra innbyggerne selv. Alt fra innsamling, til demontering, lakkering og utplassering av sykler skal gjøres ved felles innsats og dugnad. Slik skapes tilhørighet, og stolthet over resultatet. Dette er i tråd med den tanken til Bypakke Nedre Glomma; en bærekraftig fremtid er ikke noe som vedtas – den skaper vi sammen.

 

Hver sykkel sin ambassadør

Syklene som plasseres ut vil få en egen ambassadør. Amabassadøren vil ha et helt eget eierskap til sykkelen, og syklene vil få nytt liv på helt nye og kanskje litt umulige steder. Man kan ønske seg en sykkel til blomsterbedet sitt, kanskje foran barnehagen til poden, eller på plassen foran jobben? Enkeltpersoner, institusjoner og næringslivet kan engasjere seg i hvor sykkelen skal plasseres.

 

I tillegg vil sykkelen bli utstyrt med GPS koordinater – ambisjonen på sikt er at syklene vil kunne danne en rute gjennom Østfolds landskap.

 

 

Inspirert av Sykkelbygda Eresfjord

 

Idéen og inspirasjon er hentet fra Sykkelbygda Eresfjord. Her er Kurt Asle Arvesen en kjent sykkelprofil – du kan bli bedre kjent med de de har fått til i Eresfjord ved å se dette NRK-innslaget.

 

Ønsker du mer informasjon?

Ta kontakt med Vibeke Weibell Eliassen eller prosjektleder for 1000 SYKLER i Sarpsborg kommune, Cathrine Laursen.