Kart over bomstasjoner Alt om bomåpningen 2024

Voldsom vekst for HjemJobbHjem

Stadig flere bedrifter i Fredrikstad og Sarpsborg ønsker å gjøre grønne og miljøbevisste endringer sammen med sine ansatte. Etter at konseptet HjemJobbHjem startet med rabatterte periodebilletter på buss, har medlemstallene skutt i været.

Mobilitetsordningen HjemJobbHjem har siden oppstarten i 2019 jobbet målbevisst for at flere ansatte i bedrifter i Fredrikstad og Sarpsborg skal gå, sykle eller reise kollektivt til og fra jobb.

Medlemsbedriftene får en rekke fordeler når man er med i ordningen, og før jul kunne HjemJobbHjem og prosjekteier Bypakke Nedre Glomma presentere et nytt busstilbud der medlemmene kunne busse så mye man ville i Sarpsborg og Fredrikstad for kun 1 krone i måneden.

20 millioner fra staten

Daglig leder Jostein Haug i Bypakke Nedre Glomma mener rabattert periodebillett på buss er et tiltak som har gitt hele ordningen et løft.

– Før vi satte i gang med 1-kronesordningen hadde vi kun 30 solgte periodebilletter i Sarpsborg, men i dag har rundt 1000 personer lastet ned bussappen som brukes. Det har vært en eksplosjon, og det er faktisk slik at vi nå kan tilby innbyggerne i Nedre Glomma det rimeligste busstilbudet i hele landet, forteller han.

Haug skryter av staten som har bevilget 20 millioner kroner, penger som er brukt til å gi folk i Sarpsborg og Fredrikstad billigere bussbilletter.

– Vi har ønsket å utfordre folks holdninger til bussen. Det viser seg at pris er avgjørende for mange, og at det er et godt virkemiddel. Vi er glade for alle de offensive bedriftene som er miljøbevisste og nå er med i HjemJobbHjem. Vi hadde ikke greid dette uten dem, sier Jostein Haug.

Passasjervekst som monner

Han legger til at passasjerveksten på bussene i Nedre Glomma har økt med 17 prosent i første kvartal av 2023 hvis man sammenligner med 2019, året før pandemien.

– Det var over 1,3 millioner bussreiser i regionen i første kvartal i år, og medlemsbedriftene i HjemJobbHjem som står bak hele 68.000 av disse, påpeker Haug.

Nå har over 300 bedrifter i Nedre Glomma skrevet avtale med HjemJobbHjem. Prosjektleder Martine Bjørnstad kan også glede seg over at både Fredrikstad og Sarpsborg kommuner har skrevet avtale med mobilitetsordningen.

– Etter at vi startet med rabatterte periodebilletter har interessen for å bli HjemJobbHjem-medlem gått til et nytt nivå. Lokalt næringsliv og kommunene ønsker å tilrettelegge for grønnere reisevaner for sine ansatte, og dette viser at tiltak og jobben vi legger ned har en effekt, forteller prosjektleder for HjemJobbHjem, Martine Bjørnstad.

Les mer om HjemJobbHjem her

Motiverte kommuner

Det betyr at tusenvis av kommunalt ansatte nå kan benytte seg av rimelige månedskort på buss, men også andre tilbud HjemJobbHjem har som gratis sykkelservice, lån av elsykler og støtte til grønne prosjekter på arbeidsplassen.

– For å skape en bærekraftig framtid må vi alle endre på noen av vanene våre. En av de vanene vi kan klare å endre raskt er det å reise annerledes. Gjennom å bli HjemJobbHjem-bedrift gjør vi det enklere for våre ansatte å la privatbilen stå, og lettere å velge kollektivt, sykkel eller gange. Fredrikstad kommune ønsker å være en aktiv by, der sykkel og gange er en foretrukket hverdagsaktivitet, som gir positive helse- og trivselsgevinster. Jeg er derfor glad for at vi kan tilby alle medarbeidere flere fordeler gjennom HjemJobbHjem-ordningen fra 2023, sier kommunedirektør i Fredrikstad kommune, Nina Tangnæs Grønvold.

I Sarpsborg kommune er man også begeistret, og ordføreren håper nå at så mange som mulig benytter seg av ordningen.

– Vi ønsket å være med i hjemjobbhjem-ordningen for å gjøre det enklere for våre ansatte å gå, sykle eller reise kollektivt til og fra jobben. Vi tror at dette kan bidra til å endre noen vaner slik at vi sammen kan jobbe for rene luft og bedre miljø, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.