Alt om bomåpningen 2024

Fire gode grunner til å velge bussen

I løpet av januar starter bompengeinnkrevingen i regionen vår. Kanskje tiden er inne for å vurdere å teste ut bussen igjen? Her har du noen gode grunner for å ta bussen:

Sarpsborg og Fredrikstad har hatt lave priser på bussbilletter de siste årene. Bakgrunnen er at staten har definert Nedre Glomma som ett av ni byområder i Norge der biltrafikken må reduseres. Staten har derfor bidratt økonomisk til billigere buss, og har tildelt regionen vår 84 millioner kroner til billigere buss i perioden fra 2020 til 2023.

1. Lave busspriser

– Det er mange grunner til at det er viktig å få flere til å bruke buss fremfor bil i Nedre Glomma. Prisen på bussbilletten er ett av flere viktige virkemidler for å få dette til. Hvis flere reiser kollektivt vil dette være bra for alle som bor og ferdes i Nedre Glomma, sier Kjetil Gaulen, kontraktssjef i det fylkeskommunalt eide Østfold kollektivtrafikk.

 • Enkeltbillett for voksen koster kun 30 kroner og gjelder i 90 minutter fra du kjøper den eller starter den i ØstfoldBillett-appen. Prisen for barn og honnør er 15 kroner, men enda billigere på kveldstid og i helger – da koster det 10 kroner.
 • Prisene gjelder i Nedre Glomma-regionen. For reiser i andre deler av fylket, og mer detaljer kan du lese her på nettsiden til Østfold kollektivtrafikk.
 • Reiser du flere turer i løpet av et døgn, kan du kjøpe 24-timersbillett for voksne for 70 kroner.
 • Reiser du ofte, lønner det seg å kjøpe periodebillett. I Nedre Glomma koster dette bare 400 kroner for 30 dager, hvilket er halvparten av ordinær billettpris for voksen.
 • Fritidsbilletten er en enkeltbillett for barn og honnør til kun 10 kroner som gjelder på hverdager fra klokken 17.00, samt hele lørdag og søndag.
 • Lørdager, søndager og offentlige fridager får du grupperabatt på bussen. Ta med inntil fire barn under 18 år gratis. For å bruke familierabatten må du ha en gyldig billett og være over 18 år.
 • Årskort koster 4.000 kroner for voksen.

2. Enkelt å kjøpe i app

Billetter kan kjøpes enklest gjennom appen ØstfoldBillett. Du kan også kjøpe enkeltbilletter gjennom appene til Vy og Entur. Denne måten å kjøpe billetter på er både fleksibel og oversiktlig, samtidig som det gjør jobben bussjåføren har med å holde rutetidene enklere.

Her kan du lese mer om hvordan du laster ned billett-appen på din smart-telefon, og hvordan det virker. Appen har flere store fordeler, og du kan betale i appen med Visa, MasterCard, eller Vipps. Fordeler:

 • Periodebilletter
 • Du kan kjøpe billetter (enkelt- og periodebillett) til andre, f. eks. til barnet ditt.
 • Betaling med Vipps eller bankkort.
 • Du ser når billetten går ut.
 • Du kan fornye billetten hvor og når som helst.
 • Valgfri aktivering – start billetten inntil 7 dager frem i tid.
 • BuzzBilli-billetter (gruppebilletter til skole og barnehage).

Hvis du registrerer telefonnummeret ditt i appen, kan du enkelt overføre billettene dine dersom du skulle bytte telefon. Kjøp alltid billett før du går om bord på bussen. Du kan gå om bord når billetten har status ‘Gyldig’ og nedtellingen har startet. Du kan bytte til andre busslinjer så lenge billetten varer.

Du kan også betale med kontanter om bord på bussen, men dessverre ikke med bankkort eller kredittkort i Nedre Glomma-regionen. Du kan kjøpe busskort og betale med bankkort på Fredrikstad kino.

3. HjemJobbHjem – en gulrot for arbeidslivet

For å stimulere arbeidsreisende i regionen til å reise kollektivt, sykle eller gå til og fra jobben, er det tilrettelagt et konsept under navnet HjemJobbHjem. Hvis din arbeidsgiver tegner en HjemJobbHjem-avtale, vil du blant annet kunne kjøpe periodebillett for regionen for halv pris. Altså kun 200 kroner for 30 dager med buss i Nedre Glomma-regionen.

Så langt har hele 315 arbeidsplasser tegnet avtale, som gir veldig mange ansatte tilgang til opplegget.

Her er noen stikkord om hva og hvorfor HjemJobbHjem:

 • Finne ulike måter å motivere flest mulig til å gå, sykle eller ta buss til jobb
 • Aktiviteter inkluderer lån av elsykler, årlig sykkelservice på egen sykkel, kick-off, konkurranser m.m.
 • Hver bedrift får sin egen aktivitetsplan
 • Alle ansatte får en rekke fordeler, deriblant rabatterte bussbilletter i Nedre Glomma eller hele Østfold
 • Bedre helse og trivsel blant de ansatte
 • Lavere klimaavtrykk for bedriften
 • Bedre bymiljø med mindre kø, støy og luftforurensning
 • Ansatte får gode rabatter

4. Du bidrar til mindre kø

Velger du å reise med buss, ferge eller sykkel, eller går, bidrar du til at det blir mindre kø og forurensning. Regnestykket er egentlig enkelt: Tar du buss én dag i uken, reduseres bilkjøringen med 20 prosent hvis du tidligere kjørte buss hver dag.

Foto: Schibsted Partnerstudio/Thomas Andersen.

Sitter du bak rattet i bilen, kan du kanskje høre litt på radio mens du kjører. Men det er begrensede muligheter for andre aktiviteter. Som busspassasjer kan du jobbe litt, lese nyheter på mobilen, skrive og lese meldinger og mye mer. For mange er det bedre utnyttelse av tiden enn det du klarer mens du kjører bil. Bilen er kanskje mer fleksibel, men de som kan velge bussen får en annen form for fleksibilitet.

Når du går til og fra bussholdeplassen får du også en dose frisk luft, hvilket er bra for både deg og folkehelsen. Vi oppfordrer deg som ikke tar bussen, til å forsøke det. Det er garantert flere som vil like det, og se økonomien i det. Noen familier som har to biler vil også kunne vurdere å selge én av dem.