Kart over bomstasjoner Alt om bompenger

Frisk luft og bevegelse er ekstra viktig nå

Prosjektet ble opprinnelig startet for å oppfordre til å velge bort bilen når mulig, og heller sykle, gå eller kjøre kollektivt.

Tekst og foto: Trine Sirnes (gjengitt fra Næringsliv i Østfold og Follo)

Dette er minst like aktuelt i disse dager, da mange har lange dager på hjemmekontoret. Da er det viktig å se muligheter og tenke kreativt.

HjemJobbHjem er et samarbeid mellom Bypakke Nedre Glomma og bedrifter med et mål om å redusere bruken av personbil ved å gjøre det enklere å velge mer miljøvennlig transport.

Ønsket er å få arbeidstaker til å litt oftere velge bort bilen til og fra jobb.

Spesiell situasjon

I fjor startet prosjektet opp i Østfold, med noen få bedrifter med i et pilotprosjekt, blant annet Mills og Multiconsult.

– Nå var vi jo ikke forberedt på denne spesielle situasjonen koronaviruset har satt oss i. Samtidig er det enda viktigere å få ansatte ut i frisk luft akkurat nå, både for mentalhygiene og HMS.

– Det kan være alt fra hagestell, ligge i hengekøya til sykkel- og spaserturer. Hva du gjør er ikke så viktig, bare du kommer deg litt ut, forklarer Guri Lindmark, leder for bærekraft i Multiconsult.

 

Viktig også fra hjemmekontoret

HjemJobbHjem er et tiltak i regi av Bypakke Nedre Glomma som er et samarbeid mellom Viken fylkeskommune, Sarpsborg kommune, Fredrikstad kommune, Statens vegvesen og Jernbanedirektoratet. Målet er at veksten i persontransport tas med kollektivtransport, sykkel og gange (nullvekstmålet).

– Vi ønsker å gi mange ansatte i Nedre Glomma et godt tilbud gjennom HjemJobbHjem, sier rådgiver Gry Rustad Pettersen i Bypakke Nedre Glomma.

Gjennom sykkelverksted, aktiviteter, kampanjer og konkurranser skal ansatte oppmuntres til å velge bort bilen der det er mulig. (Foto: Ove Töpfer)

 

Vårsjekk og elsykle

Gjennom å tilby gratis vårsjekk av sykkelen til ansatte, aktiviteter, kampanjer og konkurranser skal ansatte i bedriftene som er med på HjemJobbHjem oppmuntres til å velge bort bilen der det er mulig. Samtidig tilrettelegges det for at bedriftene kan søke om å låne en container med 10 elsykler, så ansatte får mulighet til å prøve ut elsykkel som transportmiddel til og fra jobb.

– Vi fikk plassert ut en container med elsykler hos oss i fjor, som var en stor suksess. Vi ga også alle ansatte tilbud om å kjøpe elsykler til redusert pris, og drøyt femti hev seg på tilbudet.

– Nå planlegger vi et lignende tilbud i disse dager. Selv har jeg ambisjoner om å sykle så ofte som mulig gjennom marka fra Rolvsøy til sentrum hver dag på elsykkel, en strekning på rundt ni kilometer.

– Fordelen med elsykkel er at jeg slipper å komme gjennomsvett på jobb, utdyper Armand Åsheim, regionsdirektør i Multiconsult.

Bypakke Nedre Glomma har et inngått et samarbeid med Inspiria rundt selve driften av ordningen HjemJobbHjem, noe som har styrket aktivitetstilbudet ytterligere.

– Der har de en flott sykkelbane, prosjektert nettopp av Multiconsult, der alle som ønsker kan prøve forskjellige typer elsykler. HjemJobbHjem-bedrifter kan også bestille egne dager for sine ansatte der, legger Pettersen til.

 

Møter i friluft

Multiconsult er et av Norges ledende miljøer innen prosjektering og rådgiving, med over 30 kontorer og 3.000 ansatte spredt over hele landet. I Østfold er de 145 ansatte, hvorav 130 nå sitter på hjemmekontor.

– Driften er god, det er jo en unormal, spesiell situasjon, der vi må møtes på andre måter enn ellers. Som med dette intervjuet, benytter vi oss mye av Microsoft Teams, fortsetter Åsheim.

– Vi har også satt i gang forskjellige tiltak i bedriften, der det er fokus på kommunikasjon, som er ekstra viktig nå for å opprettholde det sosiale. Nylig hadde vi allmøte på Teams, som gikk veldig bra.

– Som en av Klimapartnere Østfold var det naturlig å legge årets første planleggingsmøte til et gåmøte. Det gjelder å tenke kreativt nå, som nyvalgt styreleder i Klimapartnere Østfold hadde jeg behov for et uformelt møte med regionslederen. Bedre omgivelser enn Langøya på en godværsdag er det vanskelig å tenke seg sier Lindmark.

Klimapartnere Østfold har foreløpig med seg 20 av distriktets bedrifter, og har som mål er å bidra til at regionens næringsliv skal stå best mulig rustet til å møte klimautfordringene og morgendagens krav til lavutslippssamfunnet.